Viering 400 jaar Vlaamse Karmelprovincie

De Vlaamse Provincie van de Karmelhervorming van Teresia van Avila (1515-1582) is aan het feest. Dat heeft zijn goede reden. Want dit jaar gedenken we het vierde eeuwfeest van de oprichting van de eerste aanzetten van een Vlaamse Karmelprovincie in 1617. Het is dus dit jaar 2017 een jubileumfeestjaar, met een - tot nu toe - boeiende én vrij bewogen karmelgeschiedenis.

Ter info

Wellicht weet je dat in Gent de karmelieten ‘discalsen’ worden genoemd of “ongeschoeide” karmelieten. Maar eerder reeds waren er karmelieten van de ‘oorspronkelijke observantie’, die in Vlaanderen kloosters hebben gesticht. Vanaf 1287 bv. was er in Gent aan de Lange Steenstraat het bekend Caermersklooster en de kerk van de “geschoeide” (oorspronkelijke) karmelieten, nu herbestemd tot een ‘Provinciaal cultuurcentrum’ in de wijk ‘Patershol’. Met de Franse revolutie zijn al de stichtingen van deze oorspronkelijke tak in België verdwenen. 

Zaterdag 18 maart om 17.00 uur in de kloosterkerk plechtige Eucharistieviering!

Op zaterdag 18 maart 2017 is het dan dé grote dag. Place to be? Het karmelietenklooster en de kerk van de Burgstraat 46, 9000 Gent. De karmelieten en karmelietessen, de leden van de Seculiere Karmelorde en de andere geledingen van de Karmelfamilie in Vlaanderen, komen dan opgewekt en dankbaar samen. Ze verwelkomen P. Saverio Cannistrà, Generale Overste, die vanuit Rome voor het eerst voet aan de grond zet in Vlaanderen. Uiteraard zal hij dan op die dag alle aanwezigen ontmoeten en met hen in gesprek gaan.

Op die zaterdag 18 maart heeft om 17.00 uur in de kloosterkerk, Burgstraat 46, 9000 Gent een plechtige Eucharistieviering plaats. Naast P. Saverio Cannistrà en P. Roeland Van Meerssche, provinciale overste van de Vlaamse Karmelprovincie, zal onze inspirerende bisschop van Gent, “netwerker van God voor de mensen”, Mgr. Luc Van Looy, in deze viering voorgaan en de homilie houden. Het wordt een ‘open’ viering! Dit betekent dat àlle geïnteresseerden, die uit sympathie met ons wensen mee te vieren, bijzonder welkom zijn! We verlangen er iets aangrijpends van te maken, in dankbaarheid naar God toe.

Uitgaven rond Karmelgeschiedenis

Wellicht ben je benieuwd naar in deze Karmelgeschiedenis in Vlaanderen? Daarom hebben we een boekje samengesteld naar aanleiding van deze Jubileumviering ‘400 Jaar Vlaamse  Karmelprovincie’. Een bescheiden uitgave. Het kreeg als titel mee: “Beknopte Geschiedenis Ongeschoeide Karmelieten in België (20 blz.), met het verhaal van de Oprichting van de Provincie Flandro-Belge en de Vlaamse Karmelprovincie. Maar ook de interessante Stichting Karmelietenklooster & kerk (1641–1712) in Gent komt daarin aan bod.

Het is verkrijgbaar bij het onthaal van het Karmelietenklooster, Burgstraat 46,  9000  Gent - tel. 09 / 225 57 87 - e-mail: info [at] karmel-gent.be; website: www.karmel-gent.com

Ook een ander boekje “Welkom bij de Karmelieten in Gent” (16 blz.) is beschikbaar bij het onthaal van het klooster en in de kerk.

U kunt ook alle info downloaden in PDF: viering_400_jaar_vlaamse_karmelprovincie.pdf

Datum evenement: 18/03/2017 - 17:00
Locatie: 
Burgstraat 46
9000 Gent
België