AWARD voor BENZIGER HOSPICE

Gepost door Paul op 26 juli 2020.

BENZIGER HOSPICE HOME

De provincie Malabar van de Orde van de Ongeschoeide Karmelieten (OCD, gaf opdracht tot het project 'Benziger Hospice Home' in Trivandrum, Kerala, India met de visie om gratis huisvesting te bieden aan patiënten die ziekenhuizen bezoeken in de stad Trivandrum. Het hospice  is genoemd naar bisschop Aloysius Maria Benziger, een karmeliet uit de provincie Vlaanderen, België, die in 1900 tot bisschop werd gewijd en van 1905 tot 1931 bisschop van het bisdom Kollam was.

Het gebouw werd oorspronkelijk ontworpen als een vijf verdiepingen tellende structuur, goed voor een  50 patiënten. Het werd na voltooiing teruggebracht tot drie verdiepingen (dwz benedenverdieping en twee verdiepingen) voor 25 patienten. Dit als  gevolg van budgetaire en andere beperkingen.

Ontwerpcontext – Uitdagingen en respons


De eigenaardige vorm van het perceel vormde een paar planningsuitdagingen- met een orthogonale voorzijdegedeelte dat met een smalle uitbreiding aan het achtergedeelte en een staart als uitloper aan de linkerzijde wordt gecontrasteerd. Op het grondstuk staat nog een  bestaand gebouw dat voor toekomstige sloop wordt gereserveerd. Momenteel is alleen de begane grond van dit gebouw is gestript, en hergebruikt als parkeerplaats.

De algemene ontwerpopdracht was een tijdelijke verblijfplaats voor kankerpatiënten te leveren – voor een periode van een paar dagen tot een week of meer. Een gebouw dat moest voldoen aan hun behoeften en emoties.  


De locatie van het gebouw in een drukke semi-stedelijke omgeving, maar garandeert de bewoners de nodige privacy.


Aangezien het project ook een "crowd-funded" onderneming is – met financiële steun vanuit  verschillende hoeken (o.a. vanuit de Vlaamse Karmelprovincie) was het project onderworpen aan controle van de belanghebbenden (en soms beperkingen) op het ontwerpproces op het niveau van materiaalselectie en van de afwerking.

Siteplanning
De planning van de site richtte zich op de bereikbaarheid door ziekenwagens en van de auto van de patiënten om binnen te komen vanaf de hoofdpoort (oost)poort aan de voorzijde tot aan de oprit. De veranda heeft ingebouwde bakstenen zitplaatsen afgetopt met een houten plaat en voorzien van  groene beplantingen met hoge zuurstofrijke planten.

De ‘Service Gate’ bevindt zich aan de noordelijke (of rechter) kant van het perceel om een efficiënt aanvoerpad naar de keuken mogelijk te maken.

 


De begane grond


De lobby op de begane grond loopt uit op een omheind aangelegd gebied aan de noord (rechterkant) van het perceel en creëert een kleine oase voor de patiënten om te ontspannen.

De lobby presenteert een koel en rustgevend micro-klimaat-effect als gevolg van de aangelegde centrale binnenplaats. De natuurlijke textuur en kleur van de baksteen, de geschaalde verhoudingen van de ruimtes en het samenspel van licht en schaduwen door de bakstenen lamellen geven de lobby een gevoel van warmte en rust, dat zowel gastvrij als louterend is voor de patiënten en hun verzorgers. Er is een formele woonkamer naast deze lobby voor de bezoekers.

Het metselwerk rond de beplante binnenplaats vormt zitplaatsen voor de patiënten die de ruimte ook als informele ontmoetingsruimte kunnen gebruiken. 
Het verpleegstation en het kantoor van de directeur bevinden zich naast de lobby. De trap en lift zijn zo geplaatst, dat alles gemakkelijk en snel bereikbaar is vanuit de patiëntenkamers op alle verdiepingen.

De centrale binnenplaats die verticaal door alle vloeren loopt, helpt bij het binnenhalen van lichte en natuurlijke ventilatie. is.

Ten slotte heeft de begane grond een centrale eetruimte verbonden met een grote keuken faciliteit. Deze keuken wordt aangevuld met extra kitchenettes op alle afzonderlijke verdiepingen, ze bieden de mogelijkheid  om voedsel dichter bij de kamers van de bewoners klaar te maken. Er is tevens op elke verdieping een thee / koffie punt.

Gedurende het ontwerp werd een bewuste inspanning geleverd om de architecturale details eenvoudig te houden. Dit moet bijdragen aan het gevoel van rust en ruimte in het gebouw.

Alle bewonerskamers (patiëntenzorgkamers) bevinden zich op de eerste en tweede verdieping, samen in totaal 26 kamers voor patiënten, waarbij elke kamer ruimte heeft voor één patiënt, samen met één of twee verzorgende familieleden of vrienden.

De patiêntenkamers hebben balkons met metselwerk lamellen waardoor verkoelende briesjes met behoud van privacy voor de bewoners.

Er is gemeenschapsruimte op elke verdieping, samen met een activiteitenkamer en een recreatie (of tv) kamer.

Over het algemeen is de  vorm van het gebouw eenvoudige platonische geometrische vorm - stijlvol en zonder enige afleidende elementen.

Alles is in het werk gesteld om niet enkel de interne luchtstroom te vergemakkelijken, maar levert ook een betoverende visuele look voor zowel interne als externe waarnemers, en toont behendig de aangrijpende architectonische mogelijkheden van de nederige baksteen.

 

Ontworpen

2019

Voltooid

2020

TECHNISCHE GEGEVENS

Begane grond - 502 m².
Eerste verdieping - 520 m².
Tweede verdieping - 520 m².
Trapkamer - 94 m²
Totale vloeroppervlakte - 1636 m².
 

PROJECTTEAM

Srijit Srinivas - ARCHITECTEN

WA-AWARD

Benziger Hospice Home, India door Srijit Srinivas in India won de WA Award Cycle 34.