Kardinaal Anders Arborelius OCD heeft bedenkingen bij de Zweedse aanpak van de coronacrisis

Gepost door Paul op 18 mei 2020.

De Zweedse kardinaal Anders Arborelius heeft kritiek geuit op de wereldwijd in het oog gehouden aparte weg van zijn land gaat in de strijd tegen de Corona-pandemie. Aangezien hij geen expert is, is het moeilijk voor hem om de situatie te beoordelen, "maar ik zou zeggen dat veel mensen hier in Zweden zeer  bezorgd zijn", zegde  de bisschop van Stockholm in een interview met de ‘Catholic News Service’ dit weekend. Ondertussen hebben de autoriteiten ook erkend dat met name ouderen niet worden beschermd op de manier die nodig is.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen heeft Zweden de strijd tegen het coronavirus voorzichtig aangepakt. Er zijn nauwelijks uitgaans- en contactbeperkingen in het land. Horeca en winkels, zoals de meeste scholen, zijn nog steeds normaal open, alleen bezoeken aan bejaardentehuizen zijn verboden. In plaats van verdere verboden, vertrouwt de Zweedse regering sinds het begin van de pandemie op de vrijwillige discipline van de bevolking. In de afgelopen dagen is de kritiek op deze speciale benadering echter luider geworden – mede omdat Zweden volgens cijfers van de Johns Hopkins University aanzienlijk meer coronadoden per miljoen inwoners heeft, met bijna 289 doden, dan bijvoorbeeld buurland Denemarken, Finland en Noorwegen. Het sterftecijfer is ook meer dan drie keer hoger in vergelijking met Duitsland.

Open brief aan Zweedse regering

"Als je naar Stockholm komt, zie je meer mensen op straat dan in andere delen van Europa," zei kardinaal Arborelius. Gezien het hoge sterftecijfer is er nu echter een debat in Zweden over de vraag of de speciale route van het land echt "een goede zaak" is. De bisschop zei dat zijn bisdom een "iets strengere" aanpak had in  de strijd tegen de pandemie dan de regering. Zo werd besloten om catechismuscursussen voor kinderen en jongvolwassenen te sluiten. Sinds Pasen openen sommige kerken de openbare diensten onder voorwaarden; voor ouderen en zieke gelovigen zijn er echter nog steeds live uitzendingen.

Arborelius verwees ook naar de problemen van illegale immigranten in Zweden. Onder hen waren veel katholieken die hun baan en huizen verloren hebben in de nasleep van de Corona-pandemie. Samen met andere christelijke leiders riep hij de regering van premier Stefan Löfven op om migranten en daklozen in het bijzonder te beschermen, omdat ze het grootste risico lopen op besmetting en vooral te lijden hebben onder de economische gevolgen van de pandemie.

Kardinaal Anders Arborelius is een medebroeder van de Vlaamse Karmel