GESLAAGDE OPENDEURDAG KARMELIETEN GENT

Gepost door Paul op 27 juni 2022.
Gent, 26 juni 2022

 

Opendeurdag Gentse Karmelieten succesvol

 

Met meer dan vijftienhonderd bezoekers kijken de Karmelieten aan de Burgstraat in Gent terug op een geslaagde Opendeurdag, die op zaterdag 25 juni gehouden werd. “Vooral de enorme diversiteit van de mensen die over de vloer kwamen, heeft mij verrast”, zegt pater Paul De Bois, provinciaal overste van de Vlaamse Karmel. “Er was ook zeer veel jong volk; gezinnen met kleine kinderen en vriendenclubs van twintigers en dertigers. Hun bezoek bleef meestal niet beperkt tot een sprintje door het klooster. Zij genoten daarnaast van een drankje en hapje in de tuin. Dat gaf de dag een feestelijke sfeer van ontmoeting.” 

 

Nieuwsgierigheid was voor veel bezoekers de belangrijkste reden om de stap over de drempel te wagen. Alhoewel de Karmelieten bij veel Gentenaren bekend zijn vanwege de markante kloosterkerk aan de Burgstraat, blijft wat er achter de muren schuilgaat voor velen een mysterie. De Opendeurdag bood de mogelijkheid om eens een kijkje te komen nemen. Vooral de imposante kloostertuin – een oase van groen, rust en stilte in het hart van de drukke stad – maakte indruk. “Ik kom iedere dag op de fiets door de Burgstraat, en dus langs het klooster, maar wist niet dat het hier zo prachtig was”, aldus een bezoekster. 

 

Rondleidingen

 

Naast een eigen wandeling konden bezoekers deelnemen aan een rondleiding door professionele gidsen, die in korte tijd volzet was en tot een lange wachtlijst leidde. De Karmelieten hebben daarom besloten om ook tijdens de Gentse Feesten (15-24 juli) rondleidingen aan te bieden. Meer informatie is binnenkort te vinden op de websites van de Karmel in Gent (www.karmelgent.be) en Het Rustpunt (www.hetrustpunt.com). De minicolleges die paters Karmelieten verzorgden over de geschiedenis van de kloosterorde en thema’s uit de spiritualiteit van de Karmel trokken eveneens veel belangstelling. 

 

Dansvoorstelling

 

De grootste verrassing voor de bezoekers van de Opendeurdag was de dansvoorstelling door het internationale gezelschap De Dutch Don’t Dance Division dat voor het eerst in Gent optrad. Op drie plekken in de tuin voerden de zeven jonge dansers van het gezelschap een solo uit. Bij de tweede voorstelling in de namiddag keken zo’n vierhonderd bezoekers ademloos naar het optreden. De Vlaamse danser Kiran Gezels (20), die opgroeide in Lierde, leek een eigen fanclub van veelal jonge bewonderaars te hebben gemobiliseerd die nu eens een voorstelling in de eigen omgeving konden meemaken. Het weer was zo vriendelijk om mee te werken; enkele minuten nadat de laatste muzieknoten klonken, begon het te regenen.  

 

Religieuze erfgoed

 

Pater Paul De Bois: “Het succes van deze Opendeurdag laat volgens mij zien dat ook veel Gentenaren die niet wekelijks naar de mis komen, fier zijn op het religieuze erfgoed van hun stad. De geschiedenis van Gent kan niet verteld worden zonder stil te staan bij de kerken en kloosters die daar een grote stempel op hebben gedrukt. Als huidige bewoners van het Karmelklooster weten we ons onderdeel van bijna vier eeuwen geschiedenis. Maar we willen meer zijn dan een site uit het verleden. Juist op momenten als deze Opendeurdag laten we zien dat we een levende gemeenschap zijn en een vriendenband ambiëren met al onze stadsgenoten. Het is mooi dat zoveel mensen van die uitnodiging gebruik hebben gemaakt.”  

 

Noot voor de redactie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, communicatie adviseur van de Vlaamse Karmel, op 00 31 6 131 621 36 of via janwillemwits [at] gmail.com