NOVEEN SINT-ALBERTUS IN SINT MAARTENSKATHEDRAAL TE IEPER

Gepost door Paul op 08 augustus 2023.

De jaarlijkse noveen van Sint-Albertus van Trapani, van zaterdag 5 t.e.m. zondag 13 augustus, staat verder in het Karmelthema van de Heilige Theresia van Lisieux 'Liefde is alles geven'.

We beginnen de noveen voor de heilige Albertus van Trapani met de heilige Thérèse van Lisieux en onder de liefdevolle blik van de Onze-Lieve-Vrouw van Tuine. We vragen om hun voorspraak voor onze gebeden gedurende deze 9 dagen. We vertrouwen hen al onze zorgen toe over gezondheid, gezin en werk, wetende dat het antwoord op onze gebeden alleen van God komt, die barmhartig is. Het is goed om in de hemel voorsprekers te hebben zoals de heilige Albertus en de heilige Thérèse, en bovenal natuurlijk de Moeder Gods, die zich bekommeren om ons heil en zorg dragen voor onze zielen.

Thérèse van Lisieux (geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin) was een Franse heilige en kerkleraar van de Rooms-Katholieke Kerk. Ze werd geboren op 2 januari 1873 in Alençon en stierf op 30 september 1897 in Lisieux. Haar feestdag valt op 1 oktober. Dit jaar vieren wij haar 150ste verjaardag. Ze wordt ter onderscheid van de heilige Theresia van Ávila ook wel 'de kleine Theresia' genoemd. Ze is de patrones van missionarissen en het missiewerk.

De spiritualiteit van Thérèse is die van 'de kleine weg'. Het is een weg vanuit het besef dat geloof geen verdienste is maar genade. Het is een weg van eenvoud en vertrouwen op God. Het gaat om het doen van kleine dingen met grote liefde. Het gaat om het vinden van God in het alledaagse leven en in de mensen om ons heen. In haar autobiografie 'Geschiedenis van een ziel' beschrijft Thérèse haar spirituele weg en haar zoektocht naar God. Ze beschrijft hoe ze door middel van kleine daden van liefde en gehoorzaamheid aan God haar eigen zwakheid overwon en zo dichter bij God kwam.

Het thema van deze noveen is 'Liefhebben is alles geven'. Het betekent dat liefde een totale gave van jezelf is. Het is een uitnodiging om zonder voorbehoud en onvoorwaardelijk lief te hebben. Dit citaat komt uit haar gedicht 'Vivre d'Amour', dat haar spiritualiteit van de kleine weg uitdrukt.

PROGRAMMA

NOVEEN SINT-ALBERTUS EN OLV VAN TUINE

Zaterdag 5 augustus

17.30 u. Eucharistie - Start Noveen

- opgeluisterd door het koor van WZCHuize Zonnelied

20.00 u. Gebedstocht OLV van Tuine op de Ieperse Vestingen - Bij regenweer in de kathedraal

Zondag 6 augustus

10.30 u. Eucharistie - Noveen

18.00 u. Eucharistie - Noveen

Maandag 7 augustus

10.00 u. Eucharistie - Noveen

Dinsdag 8 augustus

10.00 u. Eucharistie - Noveen

Woensdag 9 augustus

10.00 u. Eucharistie - Noveen

Donderdag 10 augustus

Ziekendag

10.30 u. Eucharistie - Ziekendag Noveen

- Opgeluisterd door het koor van WZC Huize Zonnelied

Vrijdag 11 augustus

10.00 u. Eucharistie -Noveen

Zaterdag 12 augustus

10.00 u. Eucharistie - Noveen

Zondag 13 augustus

10.30 u. Eucharistie -Noveen

18.00 u. Eucharistie - Slot Noveen

- Opgeluisterd door het koor van WZC Huize Zonnelied