Skip to content
Homilie

Homilie Pater Lukas Martens 15 augustus 2024 : Onze Lieve Vrouw ten hemel opgenomen

Welke innerlijke rijkdom droeg zij met zich mee, welk een intense verbondenheid kon zij beleven met haar Zoon, vanuit de grootst mogelijke openheid en fijngevoeligheid.

Homilie Pater Lukas Martens 15 augustus 2024 : Onze Lieve Vrouw ten hemel opgenomen

Wat God bedoelt met elke mens

In het hartje van de zomer vieren wij het grootste feest van Onze Lieve Vrouw. Zij werd ten hemel opgenomen met lichaam en ziel. Met lichaam en ziel, wil zeggen met heel haar persoon. Niets laat God verloren gaan, alles wordt mee opgenomen en verheerlijkt. Elk feest van Maria is een feest van wat God bedoelt met elke mens, met ieder van ons. Alle genaden die Maria werden geschonken waren bedoeld om ons mensen terug thuis te laten komen in de liefde van God, zoals eens Adam en Eva thuis waren in de liefde van God. We kunnen het ons moeilijk voorstellen: mensen die zich 100 % geliefd weten door God, die in alles wat ze zien, horen, smaken, voelen, een teken zien van Gods liefde voor hen. Mensen die met God mogen meewerken, meedoen aan wat goed is en heerlijk. En toch is dit geluk niet blijven duren. De mens heeft gefaald in de volgehouden openheid op die liefde van God. Er was een verleider die met sluwheid de aandacht van de mens heeft vertroebelt zodat hij die grote liefde van God voor hem vergat en twijfelde en zich liet meeslepen weg van wat God hem had voorgehouden. 

Nieuwe Eva met de draak

Maria is de nieuwe Eva en Christus de Nieuwe Adam. Met het oog op de Verlosser ontving Maria de genade van haar onbevlekte ontvangenis. Vanaf het prilste moment van haar bestaan mocht zij helemaal open zijn voor wat God haar wou geven, voor wat God haar wou vragen. En waar Adam heeft gefaald, heeft zij met haar vrije wil trouw kunnen blijven en kunnen volharden in vertrouwen op God. Ook Maria heeft beproeving gekend. Haar leven is niet gespaard gebleven voor de belagingen van het kwaad. We hoorden er iets van in het stukje uit de Apocalyps. De vrouw staat op het punt een kind te baren, maar er verschijnt een draak die het kind wil verslinden. Uiteindelijk blijven vrouw en kind onaangetast, maar de draak begint de overige van haar kinderen te beoorlogen, hen die getuigen zijn van Jezus. Het kwaad in de wereld zit Maria en Jozef al snel achterna in de moordzuchtige Herodes. Het kwaad heeft Jezus uiteindelijk bedreigd, opgejaagd en gekruisigd. Maar de kracht van God heeft precies dit drakenplan gebruikt. Want juist de kruisiging wordt bron van de verlossing van het kwaad. 

Aan haar hand

Wie kan dan best onze hand vasthouden als we aarzelend, angstig, soms tot stervens toe, onze weg gaan naar de Vader? Wie anders dan Maria. Want het kwaad is een altijd weerkerend patroon. Het zit rondom ons en in ons. Hoe meer mensen in het licht van God komen staan, hoe inventiever het kwaad zich vermomt. 

Zalige Maria

Maria wordt zalig geprezen omwille van haar geloof. Wij kunnen het ons amper voorstellen: een heel eenvoudige persoon, vrouw van de timmerman, wonend in een onbekend dorpje ver weg van het bekende Jerusalem, maar een mens die altijd verbonden is gebleven met God, altijd volkomen ingespeeld heeft op Zijn genade, zich in de grote en kleine dingen altijd heeft laten leiden door de heilige Geest, altijd heeft ingestemd met Gods bedoeling, met Zijn plan, ook al begreep zij niet alles meteen. Welke innerlijke rijkdom droeg zij met zich mee, welk een intense verbondenheid kon zij beleven met haar Zoon, vanuit de grootst mogelijke openheid en fijngevoeligheid. 

Moeder van de Kerk, laat ons allen goed thuiskomen

Geen wonder dat Maria zo verlangde om op het einde van haar leven terug verenigd te worden met haar zoon. Geen wonder dat Jezus er zo naar verlangde zijn moeder te laten delen in de volheid van zijn verrijzenis. En als moeder is het Maria’s verlangen om ook ieder van ons te laten thuiskomen, daar waar zij ons is voorgegaan. En zoals zij de jonge kerk heeft bijgestaan in het moeilijke begin, zo wil zij ook nu de kerk bijstaan midden het drakengeweld van onze tijd. Zij blijft moederlijk begaan met haar kinderen in ballingschap. Zoals Jezus is zij niet ver van ons vandaan, maar eerder dichtbij. Zij hoort ons als wij met een oprecht hart bidden: Heilige Maria, moeder van God, bid voor ons, arme zondaars, nu en in het uur van onze dood.