Skip to content

Zaligverklaring van karmelietes Ana de Jesús

Door paus Franciscus op zondag 29 september 2024 in Brussel.

 

Paus Franciscus zal Ana van Jezus zalig verklaren aan het begin van de eucharistieviering op zondag 29 september 2024 in het Koning Boudewijnstadion. 

ANA VAN JEZUS 

Medina del Campo, 25 november 1545  -  Brussel, 4 maart 1621

“La capitana de las prioras”

Ana de Jesús, geboren als Ana de Lobera y Torres, is één van de fundamentele krachten in de Karmelitaanse kloosterfamilie. Tijdens haar zesenzeventig levensjaren was zij onmisbaar in de overdracht van het Teresiaanse charisma. Samen met de stichteres en hervormster, Teresa van Avila, heeft zij de meest beslissende momenten gedeeld bij het vestigen van de geest en het karakter van de Orde. Vervolgens nam zij moedige beslissingen en opende wegen voor een bloeiende expansie van de Karmelitaanse hervorming in Frankrijk en in de Spaanse Nederlanden.

Zij was door Teresia zelf uitverkoren als haar opvolgster. Het was op haar vraag dat Jan van het Kruis de commentaar geschreven heeft op het Geestelijk Hooglied. Nog tijdens het leven van Teresia heeft zij in 1582, met de hulp van Jan van het Kruis de karmel in Granada gesticht. Na de dood van Teresia sticht zij in 1586 de karmel in Madrid. Hier leert zij de infante Isabella Clara Eugenia kennen, dochter van Filips II. Deze ontmoeting is van cruciaal belang voor de latere inplanting van Teresiaanse karmel in de Spaanse Nederlanden. In Frankrijk sticht Ana 4 kloosters in twee jaar tijd. In 1606 wordt zij door de aartshertogen Albrecht en Isabella schriftelijk uitgenodigd naar Vlaanderen met de vraag een karmelklooster te stichten in Brussel. Ook hier zet zij zich in voor het verspreiden van de werken van Teresia van Avila. Reeds 1607 werden de werken van Teresia in het Nederlands vertaald, later in het Latijn. Op vraag van aartshertogin Isabella neemt ze contact op met Ana van Bartholomeus om een karmelklooster in Antwerpen te stichten. Vanuit Brussel en Antwerpen wordt later o.a. Keulen en Krakau gesticht.

Praktische info over deze viering : https://www.popevisit.be/nl