Boeken over gebed en mystiek
Carlos Noyen (ed.), Onderstroom. Handboek voor gebed. Deel 1
Carmelitana, Gent, 2009, 286 p. — In dit tweedelige handboek voor gebed dat de Vlaamse Karmel publiceerde vind je een veelzijdige inwijding in de theologie en de praktijk van het gebed, aan de hand van theoretische uitleg, illustraties, voorbeelden en nog veel meer. Door zijn brede invalshoek en tal van materiaal blijft dit werk wellicht wel het meest praktische wat er in het Nederlands over het gebed te vinden is. Helaas is het tweede deel enkel nog tweedehands te verkrijgen.
Kick Bras, Christelijke meditatie
Adveniat, Leeuwarden, 2024. — In dit uitstekende boek heeft de bekende Nederlandse schrijver het over het gebed in de christelijke traditie, van de vroeger Kerk tot en met de meest recente ontwikkelingen. Bras schrijft bondig, degelijk, met ervaring. Hij heeft een hoofdstuk over Teresa van Avila en Jan van het Kruis, maar ook over Luther en de protestantse traditie.
Martin Laird, Naar het land van de stilte. Een gids voor de christelijke contemplatieve praktijk
Carmelitana, Gent, 2022. — Laird is een Britse augustijn die publiceert over kerkvaders maar ook uitgebreide opleidingen geeft in contemplatief gebed. In dit boek schrijft hij op toegankelijke manier over het zich verdiepende gebed.
Evelyn Underhill, Mystiek. Hoe God werkt in de mens
Skandalon, Middelburg, 2022, 508 p. — Dit baanbrekende werk uit 1911 werd in 2022 opnieuw uitgegeven in een bewerking van Jean-Jacques Suurmond. Het beschrijft in twee delen wat mystiek is en hoe de mystieke weg in elkaar zit. Een lange aanvulling geeft een historisch overzicht met een flink aantal bekende mystici. De voorstelling in dit boek is klassiek en christelijk, maar occasioneel citeert Underhill ook mystici uit andere religies.
Giovanni Rizzuto, De wereld in een korrel zand. Inleiding in de filosofie van de mystiek
Synthese, Milinda Uitgevers, 2023, 176 p. -- Waar het vorige boek van Underhill de stempel van de tijd draagt, biedt dit boek een meer hedendaagse benadering van het fenomeen mystiek, met inachtneming van filosofische, psychologische, interreligieuze en andere perspectieven.
Boeken over de Karmel
Titus Brandsma, Mystiek van de Carmel. Historische schetsen.
Karmelitaanse Vorming, Boxmeer, 2011, 61 p. — Hoewel dit overzicht van de geschiedenis ietwat verouderd is, verdient het op de eerste plaats te komen: het is geschreven door één van de heiligen en mystici van de Karmel, de Nederlandse Titus Brandsma. In negen lezingen behandelt hij de legende rond de profeet Elia, het ontstaan op de berg Karmel en de verhuis naar Europa, de diverse hervorming, ook de Teresiaanse, om af te ronden met recente heiligen en het charisma van de Karmel. Dit bijzonder goede werkje kan ook als inleiding tot de spiritualiteit van de Karmel dienen. Dit boek kan op het internet gedownload worden: https://nederlandscarmelitaansinstituut.nl/teksten/ Op deze site vind je ook nog vele andere kostbare documenten over de Karmel.
John Welch, De karmelitaanse weg. Een oud pad voor de hedendaagse pelgrim
Uitgeverij Carmelitana, Gent, 2019, 221 p. — Welch is een Amerikaanse karmeliet die goed thuis in de Karmeltraditie maar ook in het hedendaagse denken. Op een aangename en goed gedocumenteerde wijze schetst hij de geschiedenis, de spiritualiteit en het charisma van de Karmel, en daarom is dit boek heel geschikt als eerste kennismaking met de Karmel.
Carlos Noyen, Teresa van Ávila. Levend water
Carmelitana, Gent, 2020, 108 p. — Teresia van Avila geeft een fijne analyse van mystiek en de groei daarin. Dit boekje komt tegemoet aan de nood aan een eenvoudige en heldere uitleg van de leer van Teresia. P. Carlos legt goed uit wat Teresa juist bedoelt met mystieke ervaring. Het boekje bevat vele citaten van Teresa en is daardoor een uitstekende eerste kennismaking. Overigens hoort het tot een reeks 'Spirituele Meesters' waarin meerdere mystici aan bod komen.
Alain Delaye, Johannes van het Kruis. Wijze, dichter, mysticus
Carmelitana, Gent, 2016, 137 p. — Deze Franse theoloog geeft een bevattelijke inleiding tot Jan van het Kruis als theoloog (wijze), als dichter en als mysticus, stelt vervolgens de drie grote gedichten die hij schreef voor, en biedt een (heel) beknopte biografie. Tegelijk informatief en pastoraal.