Skip to content

Visietekst

1. Spiritualiteit en charisma van de Karmel

Als de polsslag van de Karmel kunnen we de ervaring van de onvoorwaardelijke liefde van God voor iedere mens zien. Zij is het uitgangspunt en de horizon van haar spiritualiteit. Alles in de Karmel is erop gericht deze persoonlijke Godservaring mogelijk te maken.

Voor Teresia van Avila, die de Karmel hervormde, is het persoonlijke, stille gebed de weg naar die ontmoeting met God. Het gebed is eerst spreken met Christus als met een vriend, tot deze liefdevolle uitwisseling evolueert naar een diepe, maar vruchtbare stilte. Soms wordt deze stilte ‘contemplatie’ genoemd of ‘mystiek’.

We inspireren ons op de woorden, inzichten en inzet van de mensen die ons voorgingen, en meer in het bijzonder van Teresa van Avila, Jan van het Kruis, Thérèse van Lisieux en Edith Stein om mensen in de huidige maatschappij te ondersteunen in hun zoektocht naar de kern van de boodschap van Jezus Christus, alsook [in] de beleving en het inspirerend uitdragen ervan in onze maatschappij. 

We willen mensen leren bidden, de stilte als verbreding en verdieping leren ervaren, inspirerende teksten opstellen, inzichten en analyses van hedendaagse thema’s aanbieden vanuit de Karmeltraditie, alsook de religieuze diepgaande beleving van de Eucharistie en het bidden voor de wereld bij de mensen stimuleren door verzorgde gebedsmomenten. We willen mensen onze Karmelheiligen en degenen die ons voorgingen leren kennen om onze spiritualiteit beter te begrijpen en te doorgronden.

Geestelijke begeleiding en het toedienen van de sacramenten spelen een grote rol hierbij. De eucharistievieringen, bezield door Jezus’ liefde, zijn de bron en de horizon van ons kloosterleven en die willen we samen beleven met de geloofsgemeenschap. 

Als Karmelfamilie vertrouwen we op de hulp en bescherming van Maria van de Karmel, zij zendt ons uit om hier aan het Rijks Gods te werken op een zachtmoedige manier.

2. De Vlaamse Karmel als gemeenschap

Als medebroeders vormen wij vanuit onze eigenheid en competenties een gemeenschap waar we de mogelijkheid tot verdieping en ontwikkeling creëren, waar we op een constructieve manier in dialoog gaan binnenin onze gemeenschap om zo dichter bij onze kern en uitvoering van onze missie te komen. Het is belangrijk dat we als kleinere gemeenschap niet alleen onze focus behouden, maar ook met één stem spreken, dat we een gezamenlijke dynamiek creëren en dat we daartoe voldoende formeel en informeel overleg en uitwisseling organiseren. We kunnen onze opdracht als karmeliet volbrengen als evenwaardige medebroeders, zij het als priester of als medebroeder.  Het is onze bedoeling om nieuwe broeders die ons willen vervoegen vanuit onze ervaring op te leiden tot volwaardige karmelieten. We doen dit door onze eigen ervaringen en inzichten gestructureerd door te geven en dit te combineren met specifieke opleidingen op andere locaties. 

Het feit dat we historisch gezien met minder medebroeders zijn moet ons aanzetten onze manier van intern samenwerken over en door de kloostermuren heen te vereenvoudigen. 

Als medebroeders zijn we de steunpilaren van de kloosters die we als één gemeenschap met één gezamenlijke visie dienen te ondersteunen , waarbij belangrijk is dat elk van de medebroeders op basis van zijn competenties en interesses een bijdrage levert tot de realisatie van de contemplatieve, de apostolische en de materiële dimensie.

3. De verschillende geledingen binnen de Vlaamse Karmel

We willen de focus van het klooster te Brugge op het beleven en verspreiden van onze roeping tot gebed, door onze diensten open te stellen voor iedereen die ons genegen is, door het maken en verspreiden van inspirerende teksten, door kloosterretraites aan te bieden en verblijven aan te bieden geheel in de geest van soberheid van de Karmel. Evenzeer behoort de ondersteuning van het klooster te Gent tot de kernopdrachten. 

We willen als klooster van Gent focussen op de connectie met de buitenwereld, het creëren van een platform voor de verspreiding van ons karmelitaans gedachtengoed, de ondersteuning van de christelijke spiritualiteit en de open discussie over beiden. In Gent willen we ook een platform verder uitbouwen van het verblijven in ons klooster en de ter beschikking stelling van zalen. De aanwezigheid van medebroeders op sleutelmomenten bij evenementen, bezoeken, meditaties, gespreksavonden, kloostershop… is daarbij cruciaal.

Het klooster van Berchem focust zich op de pastorale functie die lokaal uitgeoefend wordt, geïnspireerd door onze visie.

We dienen te werken aan de integratie van de Seculiere Karmel, Jong Karmel, de vrijwilligers in onze kloosters en de ‘Vrienden van de Karmel’; we dienen duidelijke structuren op te zetten van overleg, samenwerking en taakverdeling waar de opportuniteiten zich voordoet. We kunnen zo aan de buitenwereld aantonen dat wij een levende gemeenschap zijn als een boom met meerdere takken en dat wij ons allen inzetten voor realisatie van de visie Vlaamse Karmelgemeenschap. 

Onze kloosterwinkel dient een uithangbord te zijn voor de verspreiding van spiritualiteit en verheldering van thema’s via de verkoop en uitgifte van boeken, met daarnaast de mogelijkheid tot het materieel ondersteunen van onze activiteiten door de aankoop van kloosterproducten. We verwachten een positieve bijdrage van deze activiteiten door ze optimaal te structureren.  Daarnaast willen we ons patrimonium valoriseren op een manier dat deze een aanzienlijk bijdrage leveren voor ons levensonderhoud en het in stand houden van ons patrimonium.

4. Uitdagingen naar de wereld van vandaag toe

In de huidige maatschappelijke context moeten we nieuwe communicatiekanalen ontwikkelen, inclusief sociale media, en deze gebruiken om ons gedachtengoed blijvend kenbaar te maken in een taal die de mensen vandaag kan aanspreken. We willen stille dagen, spirituele verdieping, eucharistievieringen, beleving van onze waarden en de verbinding met onze Karmelheiligen bewerkstelligen, we willen mensen opleiden en begeesteren, dit alles op Karmelwaarden geïnspireerd. Daarbij wordt een professionele communicatie de hoeksteen voor onze toekomst. 

We dienen te luisteren naar iedereen die reeds tot bij ons komt maar ook moeten we mensen opzoeken die nog niet tot ons komen, om zo beter te begrijpen wat wij dienen aan te bieden vanuit ons Karmel zijn en hoe wij dit het best aanpakken. Een speciale aandacht gaat daarbij naar de jongeren en jong volwassenen; we dienen een luisterend oor te zijn, de inspiratiebron om hun leven uit te bouwen en de basis waarden van liefde en vrede hun eigen te maken. We dienen hun wereld met de onze te verbinden, we moeten ze uitdagen op manieren die zij herkennen. 

5. Bestuurlijke uitdagingen

Om de complexiteit van deze maatschappij te begrijpen en te beheersen vinden we het belangrijk dat een adviesraad ons bijstaat, waarbij we mensen samen brengen die ons en ons gedachtengoed genegen zijn, met competenties in patrimonium beheer, financiën, juridisch beleid en algemeen beheer. We dienen onze beslissingsprocessen zo te organiseren dat we altijd te rade gaan vooraleer we belangrijke stappen ondernemen. Deze wijzen dienen ons uit te dagen om grenzen te verleggen en nieuwe wegen te bewandelen, naast onze traditionele wegen.

Om de materiële aspecten en aspecten van het algemeen beheer zo goed mogelijk te beheersen zullen we een of meerdere mensen aanstellen die het dagelijks bestuur van onze economische en financiële activiteiten op zich nemen. We beschrijven de opdracht en bevoegdheden van de personen, waarbij ze jaarlijkse budgetten en actieplannen ter goedkeuring zullen voorleggen, en waarbij er een maandelijkse operationele en financiële rapportering zal voorgelegd worden. Deze benadering moet ons toelaten meer te focussen op onze kerntaken als karmeliet zonder evenwel het materiële aspect uit het oog te verliezen.